miercuri, 29 februarie 2012

Vine, vine primăvara...

Mărțișorul - origine și semnificație

În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor - fete și băieți deopotrivă. Șnurul de mărțișor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și în negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întruneric. Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: ”Ia-mi negretele și dă-mi albetele”.
Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată cu soarele. Mărțișorul ajunge să fie un simbol al focului și al luminii, deci și al soarelui.
 Cu banul de la șnur se cumpărau vin roșu, pâine și caș proaspăt pentru ca purtătorii simbolului de primăvară să aibă fața albă precum cașul și rumenă precum vinul roșu.

La geto-daci anul începea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima lună a anului. Calendarul popular la geto-daci avea două anotimpuri: vara și iarna. Mărțișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, dragoste și bucurie.

Astăzi, valoarea mărțișorului începe să fie dată doar de creația artistică. Se confecționează din orice și poate să semnifice orice. 
”Cândva, credeau în puterea magică a mărțișorului. Acum nu mai cred. Cândva, oamenii credeau că o babă a urcat la munte cu 12 cojoace și a înghețat. Acum nu mai cred. Și nici nu vor mai crede vreodată. Tot ce pot e să cunoască povestea. Atât”

Textul nu-mi aparține, este copiat de pe un manifest, oferit de un vânzător de mărțișoare.

2 comentarii:

  1. "Textul nu-mi aparține, este copiat de pe un manifest, oferit de un vânzător de mărțișoare" :)))

    Multumim ca ne-ai transcris pomelnicu' de la vanzator dar "inainte de toate" trebuia sa dai un sărci pe gugăl:

    http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/martisorul-origine-semnificatie-68808.html

    Sfaturi pentru viitor: http://plagiarisma.net/

    "Ai inghitit nada" cum ziceau Getto Dacii:
    http://www.youtube.com/watch?v=A9TmJq4XH9Y

    :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci cand tu ai dat ”sărci pe gugăl” ai și citit informația?...de aici sau de pe site-ul citat de tine? dacă da...înseamnă că ai mai aflat ceva...eu am specificat sursa de unde am primit eu informația...în rest să fii iubit...o să-ți ofer un mățișor mâine...să ai noroc ;)

      Ștergere