luni, 12 septembrie 2011

Prima zi de școală...

An de an, în a doua săptămână din Septembrie, vedem, în fața școlilor, copiii care se întorc în clase sau pe cei mici, ”pe pici” cu câte un buchet de flori mai mare ca ei :).
Unii au emoții, alții se bucură să-și revadă colegii...alții înjură că ”trebuie” să fie la ore - asta e.
Dar, s-a gândit cineva? ce e în mintea unui dascăl?
Am avut norocul să-mi revăd învățătoarea, cea care m-a primit în clasa I (acum 20 și ceva de ani - clasa 1G de la școala generală nr.11 din Craiova); și...am discutat despre elevii ce au fost, cei care au să vină...am observat aceeași plăcere în a discuta despre copii...s-au schimbat multe în modul de ”abordare” al elevilor și al părinților (căci unii au nevoie să înțeleagă unele lucruri de bun simț) dar nu și plăcerea de a merge în fiecare an în fața copiilor.
Cu siguranță, vom vedea în această seară, la știrile PROTV: s-au vândut X flori, Y caiete și uniforme etc.
Înainte de toate, școala este pentru oameni și pentru a forma oameni...nu un motiv pentru o statistică în plus...

6 comentarii:

  1. Inainte de toate, scoalaar trebui sa fie pentru oameni si pentru forma oameni, din pacate, de la an la an, scoala/facultatea se transforma intr-o masinarie publica de supt bani si de scos elevi/studenti submediocri.

    RăspundețiȘtergere
  2. @SGB - Pai si cine e de vina? angajatii care ies in strada? sau cei care pun "botul" la "UITATI...NU VOR SA VA INVETE COPIII". Sa fie clar...cine nu vrea sa fie invatat...nu va putea sa invete nimik...si ca sa vrei...trebuie sa ai o indrumare, din copilarie. Spui "masinarie de supt bani"...sa stii ca nu "absoarbe" destul...Exista o lege care nu se respecta...daca e vorba de 6% din PIB...pai sa fie 6% nu 4,3% sau 5.9%. ESTE 6% din 0 sau 6% din 100 managementul sa fie facut de minister nu de un "pinguin".

    RăspundețiȘtergere
  3. Banii nu "se sug" de la PIB..."se sug" din alte buzunare, pe persoana fizica ;) si nu ma refer aici la cei care nu vor sa invete, ci la cei care vor sa invete dar nu au sustinere, invatamantul romanesc e putred pana in maduva, nu vad vreun partid politic apt sa-l resusciteze, interesul general al politicienilor este ca ei sa conduca o tara de prosti, o masina de voturi. Ne indeptam din rau spre mai rau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ei vor o tara de prosti...si noi le-o oferim...de ce? pentru ca suntem ignoranti...nu suntem solidari...fiecare isi pune problemele personale inainte de cele ale colectivului ("pentru ca asa e in democratie"). Atat timp cat stam pasiv, toti suntem vinovati...nu numai cei care "ne vor" prosti. Daca cineva iti cere 10 RON pe o paine...e el prost ca cere? sau tu ca dai? acelasi lucru e si aici...ne lasam manipulati...prin a crede ca cei care vor un invatamant "bun" ies in strada numai pentru salarii...Ma rog, e democratie, fiecare crede ce doreste...

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa fie exact ca in America, invatamantul gratuit, la pamant, invatamantul bun, doar pentru cei bogati. Copiii cu adevarat inteligenti vor avea foarte putine sanse daca nu vor avea si sprijin material.

    RăspundețiȘtergere
  6. aici sunt de acord cu tine...dar...parca nu as sta fara sa incerc sa fac ceva...inca nu stiu ce...dar trebuie gandit...Cea mai buna solutie va veni tot de la oamenii simpli - "de rand".

    RăspundețiȘtergere