marți, 25 octombrie 2011

La Mulți Ani!...

Azi, 25.10.2011, Regele Mihai a împlinit 90 de ani.
Un ”cadou”, ce, zic eu, i se cuvenea, a fost invitația de a se adresa Parlamentului.
Discursul este preluat de pe http://www.mediafax.ro/:
  • Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia. Prima noastră datorie este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa noastră în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în decembrie 1989. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul. Oamenii călătoresc şi încearcă să îşi consolideze familia şi viaţa spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii. Drumul nostru ireversibil către UE şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea penru libertate şi democraţie a legislativului românesc din 1989. Politica poate aduce prejudicii cetăţeanului dacă este aplicată în dispreţul legii. Multe domenii din viaţa românească gospodărite competent şi liber au reuşit să meargă mai departe în ciuda crizei economice.
  • Sunt mâhnit că după două decenii de revenire a democraţiei oamenii bătrâni şi bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare. România are nevoie de infrastructură. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Şcoala este şi va fi o piatră de temelie a facultăţii. Alături de familia noastră, vom susţine interesele fundamentale ale României: continuitate şi tradiţiile ţării noastre.
  • Familia Regală va continua să slujească interese naţionale ale României
  • Coroana Regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei. Coroana este o reprezentare a statului în continuitatea lui istorică.
  • Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi şi de etică. Simţul datoriei, iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă ş fără memorie. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre.
  • În 1989 în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiilor tinerilor.
  • Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit rege pot spune că cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt şi demnitatea. Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii. România are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi. Nu trebuie niciodată uitaţi românii. Stă doar în puterea nostră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moşternire de la părinţi, ci ca pe o ţară de la copiii noştri.
Poate că avem ceva de învățat și de la un ”trădător”, cum a fost numit de știți voi cine...și care nu a binevoit să ia parte la acest moment.
Dar, fiecare popor își merită conducătorii.
L.E:

10 comentarii:

  1. "Familia Regală va continua să slujească interese naţionale ale României"...dragul meu singurul rege pe care l-a avut Romania a fost CAROL I, de la tembelul ala de Ferdinand care a inceput sa futa tot ce prinde si a luat toate bolile, Carol II era deja balbait si retardat...Daca moare Mihai sa imi spui si mie cine va fi rege in acceptiunea lui Tariceanu de exemplu care vrea o monarhie parlamentara...Duda sau avortonul alalalt de P(a)ul(a) de Romania? Mare viitor ii vad acestei tari...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Gigi Dynamita! - nimeni nu a spus ca vom avea la monarhie parlamentara...Iar ceea ce spui despre Ferdinand...nu e prea frumos...nu am cunoscut persoana asa ca nu pot comenta...Dar respectul pentru cei din jur nu a stricat nimanui...

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihai Argesanu - ca asa il cheama, e cetatean ca noi toti.

    1. Nu mai e rege din 2 motive: a abdicat in 1947, dupa ce s-a inteles cu comunistii; si doi, Romania este republica nicidecum monarhie. Faptul ca el isi spune rege si ca face uzanta de titluri regale ca Majestatea Sa, ASR, Casa Regala, etc intra in conflict direct cu Codul Penal: art 240 și 293.

    2. Actul de la 23 august a fost unul de mare tradare impotriva poporului roman.

    Sunt monarhist, dar dinastia de Hohenzollern s-a compromis demult in fata romanilor.

    Din pacate mostenitorul legal al unui eventual tron al Romaniei e Paul de Romania (da, asa il cheama pe derbedeu, asa e trecut in buletin), nepotul criminalului Carol II. A castigat acest drept dupa hotararile tribunalelor din Lisabona și Paris în anii 1955, 1957 si 1963.

    In rest, s-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihai F. versus (Mihai Argeseanu + http://inainte-de-toate.blogspot.com) --> scor 1:0 :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Pune filmul asta cu nea Nelu ca e mai fun hahahaha http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10522427-video-momente-inedite-din-timpul-discursului-regelui-mihai-parlament-mana-lui-ion-iliescu-decoratia-lui-zgonea.htm

    RăspundețiȘtergere
  6. Atunci un fost presedinte...de ce este inca apelat cu sintagma "domnule Presedinte"...?
    Si din cate vad eu...la un eveniment de natura globala (nunta regala a Marii Britanii)...nu a fost invitat presedintele Romaniei...ci un membru al casei regale...
    Parerea mea, e ca majoritatea trebuie sa decida...oricum pentru monarhie la noi...e foarte tarziu...numai daca ar veni un membru al unei case regale externe (Spania, Anglia )

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lesbians - Chiar daca multi nu sunt de acord cu monarhia...trebuie sa recunoasca faptul ca un membru al unei case regale (oricare ar fi aceasta) are prea multe maniere/bun simt incat consider ca cel ce s-a interpus intre cei doi a facut un gest mare...PAREREA MEA...

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta cu "domnule Presedinte" n-am auzit-o; oricum nu are valoare de argument.
    Pai la nunta aia din Marea Britanie era normal sa fie invitat si fonfaila; doar e var cu Regina Angliei (de-al doilea parca, nu sunt sigur). Tu nu ti-ai invitat la nunta si rudele?
    Marea majoritate a monarhiilor din Europa sunt strans inrudite. Deci daca ar veni din Spania sau Anglia tot dracu ala ar fi.
    Pacat ca bosorogu nu a spus in discurs si cati bani a mancat statului roman: bunuri de 2 mil de dolari cand a plecat in 47; renta lunara platita de comunisti (asta pana s-a suparat Ceasca si n-a mai vrut sa-i dea), domeniile regale pe care bunicus-o le-a lasat poporului roman. Si multe altele. Ce a facut el pentru natia asta? Ce a realizat el ca si conducator? NIMIC! A fost o paiata si pentru Antonescu si pentru Groza. Monarhia e una, fostul rege Mihai e alta; sa nu le confundam.

    Na ca iar m-am enervat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru a înțelege de ce e un moment istoric trebuie să ne întoarcem, nu cu 64, ci cu 21 de ani înapoi, la un episod la care principal protagonist a fost tot fostul suveran. În 1990, de Crăciun, familia regală revine în România pentru o vizită privată la Curtea de Argeș. Autoritățile statului opresc mașina înainte să ajungă în Pitești și îi forțează să revină în București, de unde sunt practic expulzați. În 1992 vor încuviința o vizită, dar, probabil din pricina manifestărilor extraordinare de simpatie populară cu care e primit Mihai în București, ostilitatea față de acesta revine și regele va fi împiedicat vreme de cinci ani să revină, până la schimbarea puterii politice. În toate aceste cazuri, în special în episodul din 1990, autoritățile statului român au acționat urmărind voința persoanei (persoanelor) aflate la conducerea statului, fără niciun fel de altă justiticare și complet arbitrar și abuziv din perspectivă legală. Or, la fel ca în urmă cu 21 de ani, șeful actual al statului român are o relație foarte ostilă cu Mihai și cu alți reprezentanți ai familiei regale, în schimb statul român funcționează fundamental diferit. Traian Băsescu are o părere foarte proastă despre fostul suveran, pe care și-o exprimă public, la fel cum are dreptul oricare alt cetățean român (inclusiv la adresa lui Traian Băsescu). Dar părerea foarte proastă pe care o are conducerea statului față de o persoană nu mai pune în niciun fel în mișcare mașinăria autorității publice împotriva acesteia. Iar exemplul dat de fostul suveran, deși poate nu cel mai reprezentativ, este cu siguranță cel mai clar. Azi, cu toată ostilitatea prezidențială, Mihai I are posibilitatea să țină dineuri publice și discursuri aniversare. În urmă cu 21 de ani ostilitatea prezidențială îl expulza din țară, ca pe un infractor.

    RăspundețiȘtergere